Ozonoterapie


Această terapia reprezintă o formă de tratament utilizată de mai bine de un secol, în vederea creșterii gradului de oxigenare a țesuturilor.

 

Caracterul versatil al al aplicațiilor Ozonoterapiei este cu adevărat impresionant și totul se datorează amestecului de oxigen-ozon care omoară celulele bolnave prin intermediul enzimelor.

OZONUL MEDICAL este un medicament cu formulă chimică, acțiuni farmacologice și efecte biologice bine definite. În cadrul clinicii MedOzon, Ozonul este obținut cu ajutorul unui dispozitiv medical în care impulsuri electrice desfac oxigenul în atomi, cu formarea unui amestec de ozon și oxigen, în concentrația dorită. Se folosesc doar generatoare medicale standardizate, Patentate și certificate, Testate clinic.

Generatoarele de ozon sunt realizate în Germania de renumita firma HAB HERRMANN.

Ce este Ozonoterapia?
Ozonoterapia constă în administrarea ozonului medical, O3, în țesuturile afectate ale corpului, unde acționează ca un puternic agent antiinflamator, antioxidativ și de stimulare a vindecării. Tratamentul poate fi local sau sistemic. 
Efectele Ozonoterapiei:
- Acțiunea bactericidă, viricidă și fungicidă;
- Actiune reparatorie a homeostaziei sistemelor;
- Reduce durerea și inflamația;
- Refacerea funcției sanguine de transport a oxigenului;
- Optimizarea acțiunii pro- și anti-oxidante a sistemelor;
- Refacerea microcirculației și circulației periferice;
- Scăderea coagulării sângelui;
- Stimularea hematopoiezei;
- Optimizarea metabolismului substanțelor biologice- carbohidrați, proteine, lipide (efecte bioenergetice, biosintetice);
- Activarea productiei de substante biologic active;
- Actiunea imunomodulatoare a ozonului (imunostimularea cu ajutorul unor doze mici, imunosupresie cu ajutorul unor doze mari);
- Efect analgezic;
- Acțiune detoxifiantă. Ozonul are proprietatea excelentă de a detoxifia și curăța organismul la nivel celular.
- Vitalizează.
Metode de administrare:
Există două tipuri de metode de administrare a amestecului de oxigen-ozon.
Primul tip include metodele cu acţiune generală (sistemică).  Acestea sunt:
- Autohemoterapia majoră care constă în prelevarea în kituri speciale a unei cantităţi de sânge venos ( 50-150 ml) din vena cubitală şi care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie după care este reperfuzată pacientului. Procedura este nedureroasă, nu prezintă nici un risc pentru pacient,  durează aproximativ  30-40 de minute. Consultați secțiunea autohemoterapia de pe pagina terapii perfuzabile pentru mai multe detalii legate de efecte și beneficii.
- Autohemoterapia minoră care constă în prelevarea a 10-15 ml de sânge venos care este amestecat cu o cantitate egală de ozon de o anumită concentraţie şi este injectată imediat intramuscular. Procedura este trecută în protocolul de lucru pentru tratarea stărilor de deficit imunitar secundar, stări gripale şi alte infecţii virale, afecţiuni dermatologice (acnee).
- Insuflaţii rectale cu ozon ce se fac după o pregătire prealabilă a pacientului. Pe cale rectală se introduce o anumită cantitate de ozon. Se folosesc kituri de unica folosință. Procedura nu este dureroasă și are atât o acţiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi acţiune generală asupra organismului deoarece ozonul se absoarbe foarte usor prin mucoasa intestinală. Insuflaţia rectală poate fi o alternativa la autohemoterapia majoră.

Al doilea tip sunt Metodele cu acţiune locală:
- Infiltraţiile subcutanate se fac cu ajutorul seringii în zonele cu probleme, puncte dureroase, paravertebral, periarticular a unui amestec de oxogen şi ozon în concentraţii mici. Procedura se aplică în afecţiuni dermatologice, reumatologie, probleme de circulaţie periferică, medicină estetică (celulită).
- Infiltraţii intramusculare ce se realizează în puncte triger în tratamentul unor afecţiuni reumatismale.
- Infiltraţii intra-articulare se fac în cazul unor afecţiuni reumatismale. Infiltratiile cu ozon au scopul de a stopa contracturile și de a relaxa fibrele muschilor, pentru ca durerea resimtita de pacient sa inceteze. Injectiile cu ozon sunt eficiente atat pe contracturi noi, cat si pe cele cronice, realizate in timp din cauza unei posturi viciate pe care pacientul le poate adopta la locul de muncă.
- Sauna cu ozon funcționează  ca o cameră cu aburi de ozon, produsa de compania HOCATT ca o capsula in care capul pacientului rămâne afară (ozonul nu se inhalează). Are efecte multiple terapeutice, utilizându-se pentru afecțiuni dermatologice (psoriazis, infecții, acnee). Sauna cu ozon este ideală pentru relaxare, slăbire și detoxifiere, combaterea celulitei, rejuvenarea, hidratarea si regenerarea pielii.
- Utilizarea locală a amestecului de oxigen-ozon în saci, confecționati din material rezistent la ozon, se folosește în tratamentul unor plăgi infectate, ulcere varicoase, în arteriopatii ale membrelor inferioare, boli dermatologice. Sac cu ozon pt. picior diabetic şi ulcer de gambă.
- Insuflația vaginală este o procedură terapeutică medicală în care ozonul este introdus în cavitatea vaginală pentru tratarea diverselor afecțiuni ginecologice sau pentru îmbunătățirea sănătății vaginale. Această metodă implică utilizarea ozonului sub formă gazoasă. Procedura de insuflație vaginală presupune introducerea unui dispozitiv special în vagin, prin care este administrat ozonul.
Avantajele Ozonoterapiei:
Printre beneficiile tratamentului cu ozon putem enumere: 
- Proprietăți antimicrobiene și antivirale. Ozonul poate distruge bacteriile, virusurile, ciupercile și alte microorganisme patogene, ajutând astfel la combaterea infecțiilor și a bolilor.
- Ozonul are, de asemenea, efecte antiinflamatorii puternice, care pot ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu diverse afecțiuni medicale.
- Stimularea circulației sanguine contribuind astfel la îmbunătățirea aportului de oxigen și nutrienți către celulele și organele corpului.
- Îmbunătățirea sistemului imunitar < br /> - Ozonul poate accelera vindecarea rănilor și a leziunilor, stimulând procesele de regenerare a țesuturilor și promovând cicatrizarea rapidă și eficientă a pielii și a altor structuri anatomice.
- sprijinirea sănătății generale și a bunăstării
Contraindicații:
Terapia cu oxigen-ozon nu are efecte adverse, nu generează alergii sau intoleranțe, întrucât acesta este un gaz pur (O2-O3 – se obține din oxigen medical).
Totuși, există câteva CONTRAINDICAȚII în aplicarea autohemotransfuziei:
- hipertiroidism;
- trombocitopenie;
- sarcina;
- infarct miocardic recent.
- deficitul de G-6-PD (glucoza-6-fosfat dehidrogenaza).
Lipsa oxigenului:
Pentru a se realiza un metabolism celular eficient și deci o bună funcționare a corpului, este nevoie de o cantitate suficientă de oxigen. Există numeroși factori care afectează cantitatea de oxigen de care beneficiază organismul.
Simptomele lipsei de oxigen sunt următoarele:
- lipsa de concentrare,
- oboseala psihică,
- stare accentuată de oboseală,
- insomnie,
- sensibilitate la schimbările de temperatură,
- irigare necorespunzatoare a inimii,
- circulație periferică deficitară,
- stări de indispoziție,
- sensibilitate la infecții sau durere.
Cancerul este una dintre cele mai grave afecțiuni care se pot dezvolta din cauza lipsei de oxigen.
Alte informații despre Ozonoterapie:
Vedetele aleg Ozonoterapia:
Ozonoterapia, în vogă la Hollywood, a ajuns şi în Timișoara.
8 personalități au mărturisit că folosesc Ozonoterapia și o recomandă:
- Regina Elisabeta a II-a a Angliei
- Madonna
- Sharon Stone
- Demi Moore
- Dr. Frank Shallenberger
- Reno, Nevada
- Membri trupei Rolling Stones
- Zinedine Zidane
- Dr. Renate Viebahn-H.
Vedetele de peste hotare care au apelat la beneficiile tratamentelor pe bază de ozon pentru a şterge urmele timpului.
Istoria Ozonoterapiei:
In anul 1783 – olandezul Martinus Van Marum sesizează și consemnează pentru prima dată formarea unui gaz, cu miros specific, in preajma descărcărilor electrice din atmosfera
1839 – 1840 – chimistul de origine germană Christian Friedrich Schobein este primul om care descoperă, izolează și denumește gazul ca fiind “Ozon”. Denumirea de “Ozon” provine din grecescul “ozein”, care înseamnă “miros”. A descoperit ozonul in timpul unor experimente de electroliză a apei, la Universitatea din Basel, Elveția.
1857 – primul generator de ozon, creat de Werner von Siemens, in Germania.
1893 – ozonul este utilizat prima data pentru purificarea apei potabile, in orasul Ousbaden din Olanda.
1896 – primul generator de uz medical – patentat de Nikola Tesla, urmand ca in 1900 sa infiinteze compania Tesla Ozon Co.
1898 – medical german Benedict Lust a pus bazele ozonoterapiei.
1906 – este construită prima fabrica de dezinfectare a apei pe bază de ozon, în Nisa, Franța.
1914 – 1918 – ozonul a fost folosit intens in timpul Primului Razboi Mondial pentru tratarea plagilor, a cangrenelor si pentru combaterea efectelor gazelor otravitoare.
1915 – medical german Albert Wolff a folosit ozonul pentru tratarea cancerului de colon si a ulcerului gastric.
1916 – existau în jur de 50 de instalații de purificare a apei cu ozon in Europa. Apoi a fost descoperit clorul, iar utilizarea ozonului a fost mult redusă, clorul având costuri de utilizare mult mai reduse.
În 1944, Dr. Otto Warburg a câștigat al doilea premiu Nobel pentru medicină pentru descoperirea cauzei de bază a apariției cancerului în cazul respirației celulare deteriorate.
În 1952, Institutul National al Cancerului a verificat constatările Dr.-ului Otto Warburg referitoare la lipsa de oxigen ca fiind principala cauză a cancerului.
Din 1953, Dr. Hans Wolff a început formarea mai multor doctori germani în ozonoterapie.
În 1957, Dr. J. Hansler a patentat un generator de ozon care a constituit baza expansiunii germane în terapia cu ozon în ultimii 40 de ani. Astăzi, peste 8000 de medicii germani folosesc terapia cu ozon zi de zi.
În 1961, Enciclopedia de Tehnologie Chimică a declarat: „În timpul istoriei de 80 de ani de utilizare pe scară largă a ozonului, nu a existat niciodată o moarte umană atribuită ozonului”.
În 1961, Dr. Hans Wolff a prezentat tehnicile de autohemoterapie majore și minore.
În 1971, Dr. Hans Wolff și Prof. Dr. Siegfried Rilling au fondat Societatea medicală germană de terapie cu ozon.
În 1972, Asociația Internațională de Terapie cu Oxigen a fost fondată de Dr. George Freibott,ca succesor la Asociația de Est pentru Terapia cu oxigen din 1913.
În 1983, prima conferință internațională a Asociației ozonului avînd ca și scop ozonul medical a avut loc în Washington DC, Statele Unite ale Americii. Rezumatele au fost publicate în cartea „Aplicații medicale ale ozonului”, compilate și editate de Julius Laraus.
În 1987, Dr. Siegfried Rilling și Dr. Renate Viebahn au colaborat la publicarea textului medical „Utilizarea ozonului în medicină” care este considerat standard în terapia cu ozon.
În 1990, cubanezii au raportat succes in tratarea cu ozon a glaucomului, conjunctivitei.
In 2010 Declarația de la Madrid a fost semnată de 38 de Asociații Naționale și internaționale și a fost tradusă în 12 limbi. Versiunea oficiala este in limba engleza si spaniola .Ultima semnatură și/sau traducere : Madrid, 22 iulie 2014
În prezent, ozonoterapia se folosește în Franța, Germania, Italia, Rusia, Suedia, Ucraina, Spania, Canada, Mexic, Cuba și în alte țări.
Important!

Terapia cu ozon nu presupune riscuri iar efectele secundare sunt zero atâta timp cât tratamentele sunt efectuate corect de medici specialiști, cu experiență. Procedurile sunt respectate întocmai protocolului. Exista 24 de proceduri, în funcție de afecțiune, medicul alegând tratamentul corespunzător.